dissabte, 27 de setembre del 2014

Cal protegir i recuperar les nostres masies

És obvi que, entre el conjunt d'elements patrimonials de Rubí, cal protegir també i de manera especial les nostres masies, com a elements ancestrals que forman part del nostre paisatge rural i de la nostra identitat. A tal respecte, l'Ajuntament de Rubí ha redactat un pla especial de masies en sòl no urbanitzable.

Can Calopa el 2010, on ja mostrava el seu estat lamentable.

No obstant, aquest document, que està pendent d'aprovació, ha rebut crítiques per part de la formació política independent Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), que consideren que és molt millorable. Així, volen actuacions concretes a masies com can Barceló (de fet, desapareguda), can Ramoneda, la masoveria de Sant Muç i can Roig (en estat molt degradat). També manifesten que masies pràcticament enrunades actualment com can Canyadell, can Guilera, can Riquer i can Pòlit, haurien d'estar incloses en el pla, al mateix nivell que can Calopa o can Roig. A més, reivindiquen la recuperació de l'ús agrari de moltes d'aquestes masies, aspecte que no està el suficientment contemplat en el pla municipal.

Això és l'únic que resta de la masia de can Pòlit, el 2014

Indiscutiblement, les masies de Rubí formen part del nostre llegat cultural més preuat i cal que el pla tiri endavant, però amb el consens ciutadà i de totes les formacions polítiques de Rubí. No hem de deixar que masies que formen part de la nostra història, on han viscut persones que han treballat la terra i han contribuit a forjar la nostra història rural, basada en l'esforç quotidià i la vinculació a la terra, es degradin i es transformin en runes. Algunes han sobreviscut mitjançant la seva reconversió en restaurants, o perquè continuen com a cases particulars, però altres semblen condemnades a una mort lenta i inexorable si no fem res entre administració i ciutadania.

La masia de can Roig també presenta un aspecte lamentable.



1 comentari:

  1. Hem d'intentar protegir les poques masies que quedent al terme de Rubí

    ResponElimina