dimarts, 9 de setembre del 2014

Les festes populars i la nostra història: l'exemple de Sant Roc

Aquest cap de setmana han tingut lloc a Rubí les festes de Sant Roc.

Un cop més la cultural popular ha estat la gran protagonista als carrers més cèntrics de la nostra població. Castellers, gegants, dimonis, grallers, la xerricada popular.... tots han tingut el seu lloc en aquesta festa que des de fa un grapat d'anys s'ha recuperat amb força, mercés sobretot a la profitosa feina de la Taula de Cultura Popular i Tradicional.

Castellers. Foto Jordi Font Altés.

A més, en aquesta edició ha aparegut un singular personatge: l'Hereu de Can Guilera, documentat al segle XVIII, que ha fet de nexe d'unió entre els diferents actes festius.

Com també en altres activitats culturals, com la diada de Sant Jordi, un element humà procedent del nostre llegat cultural, ha donat un cert caliu al fil discursiu de les festes.

És un fet molt nou el d'incloure aquest afegitó de caire històric, i ens congratula, ja que mostra com la cultura popular de carrer està estretament lligada a les arrels històriques, es a dir, com les nostres arrels es fan presents en l'acte festiu. No es pot entendre una cultura viva, actual, sense els seus precedents, i per això, cal dir-ho, cal un acte d'investigació, de preguntar-se prèviament: quin element seleccionem?, què pot donar lluïment a la festa i que tingui un caràcter històric, de pertinença? I aquí entren en joc les nostres entitats, així com els historiadors i les institucions dedicades a l'estudi de les nostres arrels, aquelles que ara, en ocasió de la festa, es volen mostrar, encara que en petites dosis.

Es tracta, doncs, d'una iniciativa que considerem positiva i una voluntat per part de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de voler preservar aquest llegat que, en certa manera, ens fa partíceps d'una història que ens uneix.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada