En aquesta tercera i última entrada sobre els fons del Museu de Rubì, descriurem de manera succinta els materials relatius a la indústria local i el fons de pintures i imatges, a part de la col·lecció fotogràfica.
Els objectes relatius a la indústria de Rubí tenen una cronologia situada entre els segles XVIII i XIX i mostren l'evolució de les manufactures local, especialment la tèxtil, de tanta importància al nostre país.
En destaquem unes filoses de fusta, tres rodes de filar, un gran teler de finals del segle XVIII procedent de cal Basses, una tricotosa de finals del segle XIX i principis del XX... El seu estat de conservació és dolent en la majoria dels casos, encara que algunes han estat restaurades en virtud del conveni subscrit amb l'Ajuntament.
Teler de cal Basses, al Museu de Rubí antic |
Pel que fa a quadres podem comptar amb moltes imatges religioses, vistes fotogràfiques del Rubí de principis del segle passat, i alguna del segle XIX; retrats de diverses personalitats, com Mn, Joan Malet, Ferran VII, Mn. Cinto Verdaguer, la família Malet, i altres persones del segle XIX que ens són malauradament desconegudes; quadres de temes diversos (com una litografia de Piranesi que representa el Coliseu); un plànol del segle XIX realitzat per Mn. Joan Malet amb la indicació de totes les propietats rurals de Rubí; una butlla policromada de 1571, de la Confraria del Roser; la taula de la processó dels xatos; exvots de Sant Muç, i plànols que representen l'evolució de la planta de l'església de Sant Pere de Rubí, i d'altres ermites properes.
Taula pintada de la processó dels Xatos a Sant Muç |
Per altra banda també hem de ressenyar altres elements museístics com estendards d'agrupacions corals locals, la bandera dels xatos (segle XIX), la de la germandat de Sant Roc, una figura de bronze dedicada a Josep Sentís, dues reixes de ferro de l'antiga presó de Rubí, una aparell de televisor fabricat a la nostra població (de la Supersond), un harmònium de l'antiga església evangèlica, aparells de cansalader... i material bèl·lic de la guerra civil.
Estendard del Parnaso Rubinense, s. XIX |
No podem acabar aquesta somera descripció sense fer esment dels elements museogràfics com peanes de fusta i les antigues vitrines, que foren dissenyades per Puig i Cadafalch. De fet, el Museu de Rubí, va ser un dels primers museus locals del nostre país, i avui resta malauradament tancat.
Molt interesants els comentaris sobre el fons patrimonial del Museu de Rubí. Gracies per l'informació que ens faciliteu
ResponEliminaDe res. Aquí estem...
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaM'ha fet molta il·lusió veure el primer estendard del Parnaso. Durant molts anys va estar a casa dels meus pares fins que finalment en van fer donació al museu.
ResponElimina