dimecres, 20 d’agost del 2014

Com va nèixer el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí

El Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí va nèixer oficialment el 1980, però ja feia anys que es gestava en les ments de persones com Francesc Margenat o Pere Roura, vocals del patronat del Museu-Biblioteca de Rubí.

La idea era divulgar els fons del Museu entre la població i captar gent que vulgués col·laborar en la investigació de la història de Rubí i en la preservació del patrimoni en una època, la transició, en la qual moltes entitats varen nèixer aprofitant les noves llibertats. La cultura ja no havia de pertànyer a una petita elit, sinó que devia estendre's a tota la població, molta de la qual, per cert, d'origen immigrant.

Bé, doncs F. Margenat i P. Roura, ajudats per altres persones interessades en aquests objectius, com Màrius Casanovas, Pere Bel i F. Xavier Arís, varen organitzar aquell any l'exposició i la conferència "Rubí, 2200 anys d'antiguitat", que fou el punt de partida de l'esclat d'activitats que conformaria la trajectòria del Grup.

Es va començar a redactar un reglament, ja que la nova entitat era una secció autònoma del patronat del Museu, i no es legalitzaria definitivament fins 1993. El lloc de reunions, els matins dels diumenges, era la saleta on s'ubica encara ara l'Arxiu Parroquial, a l'últim pis de l'edifici de la rectoria de Sant Pere (cal tenir en compte que el president del Museu-Biblioteca és sempre el rector de la parròquia).

Excavacions a l'antic castell de Rubí, prop de Sant Genís

En aquests reunions es programaven activitats, moltes relacionades amb el salvament arqueològic, en una època en que encara no hi havia la moderna legislació al respecte. Hem de ressenyar especialment les excavacions al turonet on s'ubicava l'antic castell de Rubí, el mateix 1980.

En aquestes activitats, anaven venint noves persones, moltes d'elles joves, que s'interssaven pels nostres objectius, i varen configurar ja una incipient massa social.

El 1981 va aparèixer el primer número del Butlletí, publicació de petit format, trimestral. òrgan d'expressió del Grup i també lloc on es recollien les investigacions sobre història local per part dels socis de l'entitat, i també per persones alienes, però versades en la matèria (així, en el primer número trobem un article del prestigiós arqueòleg Josep Barberà)

I també destaquem la primera exposició muntada: una dedicada a l'epigrafia romana de Rubí, amb audiovisual inclós, al segon pis de l'antic edifici de la Biblioteca Mestre Martí Tauler, ara enderrocat. A ran d'aquesta mostra, l'Ajuntament ens va concedir l'ús d'aquest espai per desenvolupar les nostres activitats.


Edifici on trobava el Museu i el local del Grup, anys 80.

Una altra de les accions era obrir el Museu de Rubí, que es trobava en aquest mateix edifici, i mostrar a hores determinades, els fons museístics a les persones que el volien visitar. Malauradament, com ja hem repetit en altres ocasions, va ser tancat el 1982 per problems d'infrastructura.

Des d'aquells primers anys, que ara rememorem amb la lògica nostàlgia, hem anat creixent i superant infinitat de problemes, però sempre hem tingut a la ment la reobertura del Museu de Rubí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada