dissabte, 12 de març del 2016


Interessant cicle de conferències a l'Ateneu

A l'Ateneu Municipal, que porta últimament una bona "marxa" quant a organitzacions d'activitats culturals, des del 29 de febrer s'estan impartint unes conferències molt interessants, que depassen el tema local i ens introdueixen en el convuls món del segle XXI, producte dels conflictes, molts d'ells encara irresolts, del segle passat.

El títol d'aques cicle d'humanitats, com l'anomena l'Ateneu, és "Descolonització, guerres i moviments de població. Les arrels dels conflictes del present" i el conferenciant és l'incansable historiador rubinenc Eduar Puigventós.


Com hem avançat, es tracta d'apropar els ciutadans/nes actuals als orígens dels conflictes que actualment afecten el món, en base a quatre sessions.

Una ja es va efectuar el passat 29 de febrer i el protagonista va ser el continent africà. Puigventós va explicar les lluites armades presents a tants països, com Algèria, Ruanda, Sudàfrica, el Sahara...


El 14 de març tocarà parlar d'Àsia (tret el Proper Orient), amb els processos de descolonizació de la zona, especialment de l'Índia, així com els diversos conflictes que han tingut lloc a Iran o a la Xina, entre altres llocs.

Marza de la sal, Índia, impulsada per Gandhi

El 4 d'abril, després de Setmana Santa, Puigventós ens aproparà a la convusa zona del Prioper Orient, on, per suposat, es farà esment del tema Israel-Palestina, les guerres a Irak i  problemes a la península aràbiga.


I per tancar el cicle, Europa. Després de la II Guerra Mundial el nostre continent ha estat escenari de diversos conflictes, especialment a la zona balcànica i a altres llocs com Xipre, per exemple. La caiguda dels règims comunistes tindran un protagonisme indiscutible en aquesta última sessió.

Caiguda del mur de Berlín

Després de cada conferència hi ha un temps de debar i torn de preguntes.

És interessant que a Rubí es facin aquesta mena d'activitats que no es centren només en el que és estrictament la història local, sinó que també tracten de temes d'abast mundial i que, com és lògic, també ens afecten com a habitants que som d'aquest món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada