L'actual plaça del Marquès de Barberà és el resultat d'una àmplia lluita veïnal que va tenir lloc entre els anys 1977 i 2003, quan s'inaugurà el nou espai.
En aquest lloc, com molts recordareu, es trobaven les fantasmagòriques runes de la fàbrica AEG, "els Timbres", que va patir un fort incendi el 3 d'octubre de 1971. Després del sinistre, va ser enderrocada en gran part i el solar va romandre tancat. Aquest va esdevenir un lloc ple de runes i de rates, amb 2 pous sense tapar. De la fàbrica només restava un fragment de façana que implicava un gran perill no només per possibles despreniments sinó també perquè hi havia un transformador que FECSA no va voler soterrar.
Les ruïnes de la fàbrica de l'AEG als anys 80-90. Foto: Òmnium Cultural Rubí |
Passaven els anys i la situació no canviava. A partir de 1977 i fins el 1985 hi havia, no obstant, una activa associació de veïns que organitzava les festes del barri amb representacions teatrals, sardanes, jocs infantils... Aquestes actvitats formaven part de les lluites veïnals per aconseguir la plaça per al veïnat, que no només es limitaven a organitzar activitats festives, en les quals va tenir un important protagonisme l'actiu Dr. Antoni Gilabert. Eren anys, emmarcats dins el període històric de la Transició, de reivindicacions ciutadanes a Rubí en molts aspectes.
Ballada de sardanes davant les runes de la fàbrica. Foto: Òmnium Cultural Rubí |
La finca on es trobaven les restes de la fàbrica va ser adquirida per una constructora a fi d'edificar-hi un bloc d'habitatges. Aquesta empresa també posseïa altres terrenys al costat de la plaça, i amb ella, el 2001, l'Ajuntament de l'època i l'Associació de Veïns van arribar finalment a un acord en què la constructora cedia el lloc on es situaven les runes de l'antiga AEG i a més assumia el càrrec d'urbanitzar la plaça. Tot un premi a la llarga lluita veïnal encetada els anys 70.
Antoni Gilabert Senar, protagonista de la lluita veïnal. Foto: Facebook |
L'actual plaça del Marquès de Barberà, un cop eliminades les restes de la vella fàbrica, comptaria amb una superfície de 3.600 m2 i combinava zona verda amb espai de jocs infantils. Seria inaugurada el 23 de març de 2003.
Inauguració de la nova plaça del Marquès de Barberà el 2003. | Foto: Òmnium Cultural Rubí |
Cada 24 de juny, en el marc de les festes del barri, sempre es recorden els esdeveniments que culminaren amb la creació de l'actual plaça. Ressenyem concretament les del 2017, quan s'hi instal·là l'exposició "Lluites compartides", engegada per Òmnium Cultural Rubí i que havia estat inaugurada l'any anterior a la plaça de la Nova Estació.
Exposició "Lluites compartides" a la plaça de la Nova Estació el 2017. Foto: Diari de Rubí |
Al Butlletí del CER i del GCMR de desembre de 2017 es va publicar un article a càrrec d'Òmnium Cultural sobre les lluites veïnals de la Plana del Castell i del barri de Ca n'Oriol, del qual hem extret la informació per redactar aquesta entrada.
Bibliografia
- Òmnium Cultural Rubí, 2017: "Lluites veïnals a Rubí: el cas dels barris de Ca n'Oriol i de la Plana del Castell", Butlletí, 69, Centre d'Estudis Rubinencs i Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, desembre de 2017, p. 22-28.
Webgrafia
https://www.totrubi.cat/aixo-tambe-es-rubi/obres-construccio-placa-actual-marques-barbera_2130150102.html