El nostre municipi es troba dins el corredor ecològic que va del parc de Sant Llorenç del Munt al nord fins a la serra de Collserola al sud i presenta una gran diversistat d'ecosistemes naturals.
Caminet prop de la font de Can Tiraïres, ab vegetació de pins |
En primer lloc, comptem amb roures i alzines, a les parts més seques i muntanyoses, que són arbres autòctons, envaïts en èpoques posteriors pel pi blanc. Les pinedes de pi blanc i pi pinyoner són àmpliament presents a les serres de Can Pòlit, de Can Fonollet, de Penjallops o al bosc proper a l'ermita de Sant Genís. Al voltant d'aquestes arbredes hi ha un sotabosc ric en plantes aromàtiques com la farigola, el romaní, el fonoll, la gatosa, i altres com la ginesta, l'estepa blanca o l'estepa negra. Podem veure molta d'aquesta brolla o vegetació arbustiva a llocs com les serres de l'Oleguera i de Can Riquer Vell (entre Rubí i Castellbisbal), i també a la zona de la serra de Penjallops (prop del camp de golf).
Ginesta. |
Un altre ecosistema és el de les bardisses que voregen alguns torrents i camps de conreu, on podem trobar una vegetació composta d'esbarzers o englantines, entre altres espècies.
Per altra banda, tenim el Rubí humit, el de la riera i el dels nombrosos torrents que hi desguassen. Per tota la xarxa hidrogràfica del terme trobem boscos de ribera i torrenteres: al rierol de Can Xercavins, al torrent Fondo, als marges de la riera... Es tracta d'àlbers, pollancres, oms, salzes, plàtans, cues de cavall, roures de fulla petita, avellaners, lledoners.... A la riera podem veure espècies com l'artemísia, la canya, el canyís, la camamilla, el fenoll, l'ortiga... juntament amb alguns arbres de ribera.
La riera i la seva vegetació de ribera |
Pel que fa als conreus, marges i erms que podem trobar a llocs com la plana de Can Xercavins, Can Serrafossà (fruiters) i Can Ramoneda, parlarem de cultius de blat, ordi, vinya (només en alguns llocs puntuals com a Can Xercavins o la vinya de Can Patillas, a Ximelis) i alguns arbres fruiters com ametllers o figueres. Tots els horts que se situaven al costat de la riera han desaparegut pràcticament.
Camp de cereals. |
Finalment esmentarem alguns penyassegats com el de Can Calopa, amb plantes com la ginesta, l'heura, els líquens o el pi blanc.
Penyassegat de Can Calopa |
Creiem que és un deure, tant de la ciutadania com de l'administració pública, vetllar per la conservació d'aquests ecosistemes naturals, que són un dels altres trets de la nostra identitat i també garantia de la nostra salut física i mental.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada