dijous, 23 d’agost del 2018

La vegetació de Rubí

Rubí, encara que molt propera a l'àrea metropolitana de Barcelona, compta amb un ric patrimoni natural que hem de respectar.

El nostre municipi es troba dins el corredor ecològic que va del parc de Sant Llorenç del Munt al nord fins a la serra de Collserola al sud i presenta una gran diversistat d'ecosistemes naturals.

Caminet prop de la font de Can Tiraïres, ab vegetació de pins

En primer lloc, comptem amb roures i alzines, a les parts més seques i muntanyoses, que són arbres autòctons, envaïts en èpoques posteriors pel pi blanc. Les pinedes de pi blanc i pi pinyoner són àmpliament presents a les serres de Can Pòlit, de Can Fonollet, de Penjallops o al bosc proper a l'ermita de Sant Genís. Al voltant d'aquestes arbredes hi ha un sotabosc ric en plantes aromàtiques com la farigola, el romaní, el fonoll, la gatosa, i altres com la ginesta, l'estepa blanca o l'estepa negra. Podem veure molta d'aquesta brolla o vegetació arbustiva a llocs com les serres de l'Oleguera i de Can Riquer Vell (entre Rubí i Castellbisbal), i també a la zona de la serra de Penjallops (prop del camp de golf).

Ginesta.

Un altre ecosistema és el de les bardisses que voregen alguns torrents i camps de conreu, on podem trobar una vegetació composta d'esbarzers o englantines, entre altres espècies.

 Per altra banda, tenim el Rubí humit, el de la riera i el dels nombrosos torrents que hi desguassen. Per tota la xarxa hidrogràfica del terme trobem boscos de ribera i torrenteres: al rierol de Can Xercavins, al torrent Fondo, als marges de la riera... Es tracta d'àlbers, pollancres, oms, salzes, plàtans, cues de cavall, roures de fulla petita, avellaners, lledoners.... A la riera podem veure espècies com l'artemísia, la canya, el canyís, la camamilla, el fenoll, l'ortiga... juntament amb alguns arbres de ribera.

La riera i la seva vegetació de ribera

Pel que fa als conreus, marges i erms que podem trobar a llocs com la plana de Can Xercavins, Can Serrafossà (fruiters) i Can Ramoneda, parlarem de cultius de blat, ordi, vinya (només en alguns llocs puntuals com a Can Xercavins o la vinya de Can Patillas, a Ximelis) i alguns arbres fruiters com ametllers o figueres. Tots els horts que se situaven al costat de la riera han desaparegut pràcticament.

Camp de cereals.

Finalment esmentarem alguns penyassegats com el de Can Calopa, amb plantes com la ginesta, l'heura, els líquens o el pi blanc.

Penyassegat de Can Calopa

 Creiem que és un deure, tant de la ciutadania com de l'administració pública, vetllar per la conservació d'aquests ecosistemes naturals, que són un dels altres trets de la nostra identitat i també garantia de la nostra salut física i mental.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada