dissabte, 25 d’agost del 2018

La lluita ecologista a Rubí

Des dels anys 80 han sorgit a la ciutat diverses entitats i plataformes que han tingut com a objectiu primordial la defensa del nostre medi ambient.

Ja el 1985 va néixer el Centre d'Estudis i Protecció de la Natura (CEPNA), amb gent vinculada al Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí: Falet Bosch, José Moreno, Carles Gallart, Xavier Arís. Francisco Javier Rueda, Joan Sendra, etc., que pertanyien a la secció de Mineralogia i Paleontologia de la nostra entitat.  Cal dir que en aquella època també existia un Grup Ecologista de Rubí, però sembla que fou bastant inactiu.



El 1989 CEPNA es va legalitzar i van començar amb la tasca de realitzar exposicions, sortides per l'entorn de Rubí, estudis sobre el nostre medie ambient... Fins i tot van arribar a editat una publicació periòdica el 1990 que malauradament durà molt poc. Esmentem també accions com la campanya que feren el 1996 per donar a conèixer el connector ecològic de Rubí (entre Sant Llorenç del Munt i la serra de Collserola); l'edició el 2002 d'un magnífic CD-ROM, del qual es va fer una edició de 2.000 exemplars distribuïts gratuitament, anomenat "El Rubí Natural i Rural del Segle XXI", i el 2009 la campanya per preservar el rierol de Can Xercavins, dirigida per Jordi Simó. No hem d'oblidar tampoc les lluites contra les extractives i abocadors del terme municipal de Rubí i la defensa que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal sigui respectuós amb el medi ambient.


També col·labora cada any en la popular caminada nocturna, on té cura del guiatge dels punts d'interès relatius a patrimoni natural.

El 2012 es va formar l'entitat Rubí d'Arrel, que ha continuat la tasca iniciada per CEPNA, però eixamplant-la al patrimoni rural en general i amb especial cura per la integració social dels col·lectius més desfavorits. De fet, CEPNA va ser una de les associacions que contribuïren a formar-la, conjuntament amb el Centre Excursionista de Rubí, l'AMPA de l'Escola d'Educació Especial de Ca n'Oriol i la Unió de Pagesos de Catalunya. L'objectiu és recuperar, conservar i dinamitzar el lelgat natural i rural de la ciutat, però amb una clara senseubilitat social. En el seu haver compta cicles de xerrades (com el dedicat a l'aigua a Rubí), la recuperació de les font de Sant Muç i la de Can Moritz, itineraris guiats per als alumnes de les escoles de Rubí...

Itinerari per a les escoles. Font: RubiTV

A part d'aquestes entitats, no hem d'oblidar l'aparició de diverses plataformes veïnals als últims anys, on també hi participen les associacions ecologistes, destinades a lluitar contra els abocadors ("No a l'abocador de Can Blasch" o "Rubí sense abocadors") o bé a preservar l'important ecosistema de l'estany dels Alous, com la Plataforma Alous, creada el 2012, si bé des de 1995 ja s'havien fet diverses campanyes al respecte.

Estany o bassa dels Alous. Foto Jordi Vilalta

I no volem acabar aquesta entrada sense esmentar la gran tasca que fa el Javi Ruiz, amb l'entitat "Caçadors de Trastets", l'objectiu de la qual és conscienciar la població de la neteja dels boscos i paratges de Rubí de les escombreries que llencen molts desaprensius, i que té un gran èxit d'assistència en les seves campanyes.

Els "caçadors de trastets" en acció. Font: RubiTV

El medi ambient de Rubí agraeix la voluntat i treball d'aquestes persones, plataformes i entitats. Sense ells, potser no hi hauria una conscienciació tan elevada dels problemes que comporta no respectar el nostre entorn.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada