divendres, 10 d’agost del 2018

Albert Sans i el món de la dansa

Fins al 29 de setembre es pot veure a la Biblioteca Mestre Martí Tauler i a la llibreria Lectors al Tren l'exposició "Marina 50 anys. Albert Sans, l'Esbart i el Liceu". "Marina", del 1968, és una de les tantes coreografies que el nostre convilatà Albert Sans, tot un referent de la dansa catalana, ha creat durant la seva fructífera vida.

Coreografia "Marina". Font: www.esbarts.cat

Nascut el 1932 i rubinenc de tota la vida, va entrar a l'Esbart de Rubí el 1940, amb només 8 anys. Posteriorment, quan ja va esdevenir director artístic d'aquestat entitat, entre 1955 i 1990, va aconseguir com bé es mostra a l'exposició, que l'Esbart ballés al Gran Teatre del Liceu i aparegués a Radio Televisió Espanyola i a TV3, amb espectacles de M. Aurèlia Capmany, Enric Majó... El 1964 es va efectuar la primera sortida de l'Esbart Dansaire a un país estranger, a Alemanya, concretament a la ciutat de Stuttgart. Això només va ser el punt de partida de les nombroses gires internacionals del prestigiós grup de Rubí.


L'Albert Sans rodejat de dansaires. Font: www.rubricaeditorial.cat

A part de "Marina", esmentem algunes de les més de 60 coreografies producte del talent de l'Albert: les danses del Llibre Vermell de Montserrat (amb una estelar actuació al Liceu), el 1979, "El Carnestoltes", "El Mortitxol" (amb la veu cantant d'en Pere Burés), "Rapsòdia per a piano i cobla"... Per a l'Esbart Dansaire de Mollet, que va dirigir als anys 90, també va elaborar algunes altres com "Cant Espiritual" o "Valsos poètics 1 i 2".

Danses del Llibre Vermell de Montserrat. Font: NacióDigital

L'Albert, per la seva tasca, ha tingut diversos reconeixements. El 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1993 la Medalla d'Or del Mèrit de les Arts del Ministeri de Cultura. El mateix any va aparèixer un llibre, de Joaquim Vilà, dedicat a la seva trajectòria. Posteriorment, ja a nivell local, el 2010 va ser pregoner de la Festa Major de Rubí; el 2012 va rebre un homenatge al Teatre Municipal la Sala en ocasió del seu 80è aniversari, i el 2014 fou un dels protagonistes de la sèrie d'entrevistes anomenada "Rubí. Una vida d'història" que la televisió local de Rubí efectuà a diversos prohoms destacats de la ciutat. Aquest mateix any també va cedir el seu fons documental (que ocupa res menys que 40 capses) a la ciutat de Rubí, concretament a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Amb aquest material s'ha pogut elaborar l'exposició que comentàvem al principi de l'entrada.


L'Albert Sans, com l'Esbart Dansaire, com Joan Foses, i com tots els que fan que la dansa tradicional catalana sigui un dels punts més forts de l'aportació rubinenca al món cultural del nostre país, mereixen tota la nostra admiració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada