dimecres, 5 de setembre del 2018

Aniversaris del tren, 1968 i 1993

Hem vist el passat cap de setmana, i dins de les festivitats de Sant Roc, com diverses activitats feien directa al·lusió al centenari de l'arribada del tren. De fet, encara no s'han acabat els actes commemoratius, ja que encara està oberta l'exposició sobre la història del ferrocarril a la nostra ciutat a l'Antiga Estació i el proper dia 13 de setembre comença la sèrie de xerrades sobre el tema que organitza el GCMR-CER, l'Ajuntament i els Ferrocarrils de la Generalitat.

Però també el 1968, concretament el 15 de setembre, varen tenir lloc celebracions. En aquell cas es tractava  del 50 aniversari de la instal·lació de la línia de tren. Tal i com ens explica Enric Escofet en un article del Butlletí núm. 70 del GCMR-CER, les festivitats van coincidir amb el VII Homenatge a la Vellesa sota el lema "Medio siglo de rápidas comunicaciones". Cinquanta-quatre persones grans van venir des de Sant Cugat a Rubí transportades en dos trens acabats d'estrenar i a l'estació es va fer una representació (com es va efectuar també el passat divendres) de la inauguració de 1918 amb la presència de les autoritats locals, els directius de la companyia i diverses entitats de Rubí, abans que vingués al tren commemoratiu dels 50 anys. Els carrers de la població es varen guarnir com si fos la Festa Major i durant aquell dia hi hagueren diverses activitats recreatives: sardanes, balls, partits de futbol i fons it tot tir al plat.

Celebració dels 50 anys de tren a Rubí. Foto Lluïsa Pernas

I ens anem cap al 75è aniversari, uns 25 anys després, el 1993. En aquella ocasió les activitats, sota el lema "Rubí, 75 anys a tot tren" varen estar organitzades per una comissió formada pel Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Masdisseny, l'Ajuntament i Josep Maria Roset.  El GCMR es va encarregar del muntatge d'una de les tres exposicions que s'inaugurarien el 10 de setembre, concretament la que s'ubicava a l'Aula Cultural de la Caixa de Terrassa, anomenada "L'arrribada del tren a Rubí". Aquí també es mostraven peces arqueològiques de Can Fatjó, ja que l'aniversari sempre coincideix amb el de les primeres intervencions a aquella zona (la construcció de la via provocà l'aparició de les restes antigues). Les altres mostres eren la d'artistes locals contemporanis al vestíbul de la nova estació, que s'inauguraria el dia 14, i la que tractava de la història de la construcció de les dues estacions, amb maquetes al·lusives als edificis i un trenet en miniatura aportat per Joan Aragay.

Exposició d'artistes local a l'estació nova. Foto David Segura

També tingueren lloc tres conferències: una de Pere Ysàs sobre el Rubí de principis del segle XX, una altra de Joan Manuel Tresserras sobre grups socials als anys 20 i finalment la de l'alcalde d'aquells anys, Miquel Llugany, sobre Rubí el 1993, el present i el futur.

Miquel Llugany pronunciant la seva xerrada. Foto D. Segura

I el culmen dels esdeveniments va ser la inauguració de la nova estació, el dia 14, amb l'assistència del president Jordi Pujol, l'alcalde Llugany i el conseller Josep Maria Culell, que també visitaren les exposicions.

J. Pujol, Llugany i J. M. Culell a la inauguració de l'estació. Foto D. Segura

Finalment, direm que el GCMR va editar un Butlletí especial, amb l'ajuda de l'Ajuntament, on es mostrava la història del tren a Rubí i es transcrivien les conferències esmentades. Va ser tot un model de col·laboració entre les entitats i l'Ajuntament.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada