dimecres, 12 de setembre del 2018

13 de setembre de 1918: arriba el tren a Rubí

El dia 13 de setembre de 1918, ara fa exactament 100 anys, arribava el primer ferrocarril a Rubí. En aquesta entrada farem una somera descripció dels esdeveniments que van tenir lloc aquell dia històric, en què la vila es va vestir de festa.

Ja abans, i a iniciativa de l'Ajuntament de Rubí, s'havia creat una Junta de Festes i Atracció de Forasters, que abraçava els representants de l'administració municipal, de la parròquia,  i de diverses empreses, bancs, centres culturals, etc, etc. La vila era molt conscient de la importància de l'arribada del tren i que a partir d'aleshores res seria com abans.


La suma de despeses resultat de totes les activitats efectuades els dies 13, 14 i 15 de setembre va ascendir a 11.344,68 ptes. La quantitat fou coberta en la seva major part per empreses i particulars i l'Ajuntament només hi aportà 669,91 ptes. A l'article de Miquel Rufé "La Junta de Festes i Atracció de Forasters de Rubí", publicat al Butlletí núm. 37 del GCMR-CER, podeu veure el desglossament de les despeses.

El dia 13, que és el que detallarem en aquesta entrada, fou el primer i el més important. Al matí les bandes de música tocaren una diana i a les 11.10 va arribar un comboi de vagons Brill procedent de Barcelona amb un seguit d'autoritats, periodistes i polítics. Cal destacar-ne Frederick Pearson, fill del malograt enginyer nordamericà mort dos anys abans a causa de l'enfonsament del vaixell Lusitania, on viatjava, i que fou el gran impulsor de la línia ferroviària del Vallès; el tinent d'alcalde de Barcelona, Marià Martí; el cap de la Guàrdia Urbana, Manuel Ribé; el gerent dels tramvies de la ciutat comtal, Marià de Foronda; alguns enginyers de la companyia de ferrocarrils, i el governador civil de Barelona, Carlos González Rothwos. Foren rebuts per les bandes de música i per l'alcalde de Rubí, Francesc Estrada, acompayat dels seus regidors. Tot seguit la comitiva es va dirigir a l'Ajuntament, que, per cert, es situava on ara es troba la sabateria Bendranas, on es va fer "un vi d'honor" i diversos parlaments.

Arribada de les autoritats a Rubí. Foto Josep Branguli/Arxiu Nacional de Catalunya

Posteriorment es dirigiren a l'església de Sant Pere on escoltaren un Te Deum, a càrrec de l'Orfeó de Rubí. A les 13.30 es celebrà un banquet al Teatre-Cafè Domènech on, per cert, si llegiu l'article d'Eduard Puigventós al Butlletí núm. 70, recentment publicat, diversos comensals es varen intoxicar i fins i tot un reconegut periodista assistent als actes va morir dies després. A les 5 de la tarda el fill del Dr. Pearson, acompanyat de les autoritats i de la gent congregada a l'acte, va descobrir la placa dedicada al seu pare a la plaça "del Progrès" i que a partir d'aleshores s'anomenaria "del Dr. Pearson" (la placa resava "Plassa del doctor F. A. Pearson"). Posteriorment es va col·locar la primera pedra d'un monument que s'havia d'aixecar en aquest espai públic en honor a l'enginyer nordamericà, però que mai es va arribar a fer.

Descobriment de la placa dedicada al Dr. Pearson. Foto J. Branguli/ANC

A un quart de sis de la tarda, totes les autoritats que havien vingut van abandonar la vila, però la festa va continuar. A les sis, a la plaça de l'Aurora (actual d'Anselm Clavé) es va celebrar un concert de la Banda Andresense i a les 10 de la nit, al Domènech es va representar l'obra de teatre Terra Baixa.

El Centre Democràtic Republicà i la Cambra Agrícola Oficial, les dues més importants entitats político-recreatives, també van programar activitats festives i balls. No podien ser menys!

A més cal dir que aquell dia, i també els dos següents, Rubí es va engalanar com si fos una gran Festa Major, amb guirnaldes, flors i banderes, i es van instal·lar als carrers 1.100 làmpàdes elèctriques.

Carrer engalanat. Foto J. Brangulí/ANC

 I és que la població va fer un pas de gegant amb l'arribada del tren.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada