dimarts, 24 de juliol del 2018

Josep Maria Roset, Creu de Sant Jordi

Dilluns 23 de juliol (i no, com és sempre habitual, a l'entorn de la festivitat de Sant Jordi per mor de la imposició del fatídic article 155) va rebre la Creu de Sant Jordi, entre altres entitats i personalitats, el nostre convilatà i prestigiós fotògraf Josep Maria Roset. Segons el text del guardó, l'ha merescuda, entre altres motius, pel "servei que ha fet a les generacions del futur en l'afany de preservar la memòria històrica com un dels fonaments de la vida col·lectiva".

Roset rebent el guardó de la mà del MH Quim Torra. Foto elmon.cat

I és que sense en Josep Maria Roset ara no tindríem aquesta quantitat d'imatges (que són també d'una magnífica qualitat artística) que ens mostren la història recent de Rubí, sobre tot pel que fa als anys de la Transició. Poques poblacions de Catalunya poden gaudir d'un tresor similar. Gràcies a ell, diverses publicacions i estudis sobre aquella època clau en el nostre esdevenir han comptat amb un suport fotogràfic que ha ajudat a comprendre el puls vital dels fets que marcaren aquells anys.

Roset acompanyat de fotografies seves. Font: Diari de Rubí

Nascut el 1932, de bon començament en Josep Maria va obrir un estudi fotogràfic a Rubí, però el 1959 va marxar a Madrid on va treballar a l'agència Europa Press. Aquí va oferir al món de les revistes gràfiques reportatges de gran prestigi com el de les noces del Xa de Pèrsia o el de la mort del doctor Gregorio Marañón.  De seguida, per causes polítiques, va haver de marxar de la "villa y corte" per establir-se a Rubí, d'on marxaria poc després a França per tornar ja a la nostra vila definitivament on muntaria un estudi propi.

Boda del xa de Pèrsia, revista Garbo

El 2014 va rebre un homenatge en forma de llibre, Tal com jo ho he vist, on es feia un repàs a la seva trajectòria vital i a la seva producció fotogràfica.


El 2015, juntament amb Ignasi Marroyo, va rebre el Premi Sant Jordi del GCMR-CER, com a reconeixement de la seva labor per Rubí, dins dels actes del Dia de la Terra.

Juntament, amb Marroyo, premi Sant Jordi 2015 del GCMR-CER.

I és que no hi ha cap dubte que Roset i Ignasi Marroyo, que ens va deixar fa poc i que també va rebre la Creu de Sant Jordi, són possiblement els millors fotògrafs rubinencs del segle XX, i a més, han deixat un llegat d'imatges que constitueixen una font magnífica per reconstruir la nostra història recent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada