dimecres, 4 de juliol del 2018

Els tres rellotges públics de Rubí

En Ramon Serra (de la rellotgeria La Puntual), que ara està a punt de jubilar-se després d'una meritòria carrera professional, és l'encarregat avui en dia del manteniment dels tres rellotges públics de la nostra ciutat: el de l'església de Sant Pere i el de l'Ajuntament de Rubí des de 1981, i el de les Escoles Ribas des de 2007.

Rellotge del campanar de Sant Pere.

El dia 29 de juny vam tenir ocasió de conéixer de la seva mà el funcionament del rellotge municipal de la casa de la Vila, instal·lat el 1925 a la que havia estat la casa pairal dels Rufé, però que a partir d'aquell any, després d'algunes reformes, seria el nou Ajuntament. I des de fa dos anys, per Sant Jordi i Sant Roc en Ramon també mostra els secrets de la maquinària del rellotge i el campanar de l'església parroquial. Aquest fou instal·lat el 1911 i, a l'igual que el de la casa consistorial, va ser fabricat per l'emprea Terraillon-Petitjean, amb seu a la població de Morez (regió del Jura, França). Eren els "Rolls Royce" dels rellotges en la seva època, com li agrada dir al Ramon i els dos que tenim a Rubí, el de l'església i el de l'Ajuntament, són de propietat municipal des dels seus inicis.
 
Rellotge de l'Ajuntament de Rubíl. Font: Diari de Rubí

El situat al campanar de Sant Pere segueix funcionant perfectament avui en dia. Està composat de tres campanes situades en una torre de ferro al punt més alt del cloquer, les quals, fabricades als anys 40 del segle XIX, ja existien abans de la instal·lació del rellotge. El 1993 es van fer obres de restauració i reparació al rellotge de Sant Pere i es va motoritzar el funcionament, ja que els tocs actualment són comandats des de la sagristia per un programador elèctric.

Ramon Serra i la maquinària del rellotge de l'església.

Pel que fa al de l'Ajuntament, que és una mica més senzill que el del campanar de l'església, en Ramon hi acudeix cada setmana a donar-li corda.

Finalment, també se'n cuida, com hem dit, del rellotge de les Escoles Ribas, que va ser instal·lat a la seva façana principal el 1915, quan s'estava construint l'edifici.

Rellotge de les Escoles Ribas

Són testimoni d'unes èpoques en què molta gent no disposava d'un rellotge propi i se'n refiaven de les hores que marcavan aquests esnginys instal·lats en llocs elevats d'edificis importants de la població. Un patrimoni que cal valorar, conservar i respectar, i que més, encara funciona i és útil.


1 comentari:

  1. Fantàstic, m'encanten els rellotges i el fet que encara siguin "manuals" trobo que els hi dona molt d'encant.

    ResponElimina