dimecres, 30 de setembre del 2015

Un bon llibre: "La vinya a Rubí. Un passeig per la història"

El passat dimarts dia 29 de setembre va tenir lloc a l'Auditori Vallhonrat un acte que culmina anys d'esforços per part de l'autora rubinenca Núria Julià. Ens referim a la presentació del llibre "La vinya a Rubí. Un passeig per la història".


Les quasi 240 planes de l'obra fan palesa la gran labor de recerca, no només a la bibliografia existent a la ciutat sobre el tema, sinó que també veiem el resultat de les entrevistes als últims pagesos, que van fer de la relació amb la terra i concretament amb el cep, la raó de la seva existència. El llibre comença amb la història del cultiu de la vinya a Rubí per enllaçar amb una explicació de les labors principals relacionades amb l'art de la viticultura, resultat sobre tot d'abundoses entrevistes i converses amb persones lligades a aquest món. Abundoses fotografies acompanyen els textos, a través de les quals ens submergim en aquest passat agrícola que va morir a finals del segle passat potser per retornar,,, alguna vegada? Qui sap! Res se li escapa a la Núria: les vinyes de Rubí, els cellers, les tasques que s'hi feien, les botigues, la comercialització del vi (fins i tot algunes receptes de cuina relacionades amb el preuat producte del cep!)...

Un moment de la presentació del llibre

Els annexos, que versen sobre diversa i interessantíssima documentació del Celler Cooperatiu i del Sindicat Agrícola són també una font d'informació de cara als estudiosos que no podrà ser deixada de banda a partir de la publicació del llibre. Finjalment, un glossari d'elements relacionats amb el món de la viticultura i la bibliografia completen l'obra.

Construcció del Celler Cooperatiu, una de les moltes
fotografies que es troben al llibre de la Núria.

Cal dir que també hi ha col·laborat estudiosos locals com Jordi Vilalta, Eduard Puigventós, Jaume Parras, Falet Bosch, Enric Escofet (estudiant d'Història) i Enric Xercavins, i, especialment Lluís Garcia, el nostre més important especialista en el món agrari rubinenc,

Un altre aspecte de la presentació, on podeu copsar la gran
assistència de públic (unes 150 persones)

Compreu el llibre si no el teniu. Tindreu a les vostres cases un magnífic estudi sobre la història i no només la història, sinó una documentadíssima visió sobre un dels aspectes en el qual Rubí ha destacat més: el vi.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada