dimecres, 19 de desembre del 2018

Silvestre Torra, un cineasta de Rubí

La setmana passada ens va deixar a la localitat de Caldes de Montbui, on feia temps que havia fixat la seva residència, Silvestre Torra Cahís, als 92 anys d'edat. Qui va ser aquesta persona, que ha deixat un llegat de més de 100 pel·lícules (moltes d'elles curts cinematogràfics) i que, malauradament molta gent de Rubí no coneix o potser n'ha sentit parlar vagament?


Silvestre Torra amb la seva càmara. www.nuvol.com

Silvestre Torra va néixer a Rubí el 1926 i de seguida va manifestar un gran interès per l'art escènic; fou ballarí de l'Esbart Dansaire i també membre del grup teatral "Fortitud" als anys 40. Però la seva gran passió seria rodar. La seva primera producció va ser del 1955 ("Lecciones de Inglés"") i fou estrenada el Cinema Domènech l'any següent amb gran èxit de públic. Va crear la productora SITO Films.

Silvestre Torra rodant "Lecciones de Inglés" (1955) www.nuvol.com

Entre el 1968 i el 1970 va organitzar els anuals Jocs Florals de Cinema a Rubí. També va participar en molts concursos de cinema, tan nacionals com estrangers.

Destaquem de la seva obra, a més del ja esmentat "Lecciones de Inglés" (1955), "Els gots rodolen i es trenquen" (1971) i "Érase una vez un país" (1977), aquest sobre la Transició. Quant a documentals podem ressenyar, "Altafulla i rodalies" (1954), "Franco a Rubí" (1963), rodat en ocasió de la visita del mandatari espanyol a la nostra vila després de la rierada, "Santes Creus" (1973), "Happening 1975" (1975), rodada a Caldes de Montbui, "Recordant a Pau Casals" (1978), "Andorra 700 anys d'història" (1979), "Intimitat de l'escultura" (1980), presentada al festival de Cannes d'aquell any, i "Santiago Rusiñol" (1986). El 2011 va acabar el seu gran reportatge (de cinc hores de duració) "Rubí Segle XX".

Torra i Salvador Espriu el 1980.

Silvestre Torra no surt esmentat als manuals de la història del cinema nostrà i buscant per la xarxa en trobareu poques mencions. De fet ell s'autoconsiderava un cineasta "amateur", però segons algun crític com Àlex Gòmez-Font (gràcies al qual hem pogut extreure molta informació per redactar aquesta entrada), la seva obra cinematogràfica fou digna de tot un professional.

Fotograma de "Happening 1975"

El 2011 se li va retre un homenatge a la nostra ciutat en forma d'exposició. Fou a la Biblioteca Mestre Martí Tauler i portava com a títol "El cinema amateur. Homenatge a Silvestre Torra". Amb ocasió d'aquesta activitat es projectaren divereses pel·lícules del rubinenc.

Seria ara una bona ocasió per tornar a rememorar i divulgar l'obra d'aquest cineasta de Rubí, tal i com s'ha fet amb altres personalitats destacades al món de l'art i la cultura de la ciutat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada