dimecres, 26 de desembre del 2018

"Els Pastorets" a Rubí

Una de les activitats més populars del cicle de Nadal a Catalunya i, per suposat, també a Rubí, són les representacions dels "Pastorets".

"Els Pastorets", 2010. Font: casalpopular.org

A la nostra població, des de 1924, en què va tenir lloc la primera, sempre ha estat el Casal Popular (fundat pel Dr. Guardiet) qui les ha acollit fins als nostres dies. El Casal primerament era situat al que és ara l'edifici de l'Escola Montserrat i a partir de 1934 es traslladà a l'emplaçament actual. Cal tenir en compte que en època franquista era anomenat el "Centro Parroquial de Acción Católica" i sempre ha depengut de la parróquia de Sant Pere.

El "Casal Popular" en èpòca franquista. Foto S. Casanovas

Sota la denominació genèrica dels "Pastorets" s'han ofert al públic obres com "L'Estel de Nazareth", "Camí d'estels", "La reialesa de Jesús" o "La llum de l'establia". L'obra "Els Pastorets" pròpiament dita, que és de Josep Maria Folch i Torras, a Rubí no s'estrenà fins el 1947.

Cartell actual

El 1924, doncs, fou "L'Estel de Nazareth", de Ramon Pàmies, l'obra representada, a càrrec del grup teatral Fortitud, un dels més importants que ha tingut Rubí el segle passat. La direcció artística va ser de Ramon Bigas i la musical, del mestre Magí Raméntol. Els principals actors que hi intervingueren foren Ramon Bassas, Rossend Batlló, Guifré Catasús, Josep Ferrer Domingo o Pere Vallhonrat, entre molts d'altres. Tots foren homenatjats el 1999, en ocasió del 75è aniversari d'aquella estrena.


Anunci de "L'Estel de Nazareth", de 1924

Abans de la guerra civil el Casal Popular va comptar amb bons mestres musicals per als "Pastorets", com Magí Ramèntol, Mn. Eudald Pla, Carles Amat, Pilar Feliu, Josep Rusiñol o Núria Feixas. I com a directors escènics esmentarem entre d'altres Andreu Escaramís, Leandre Solà i Josep Ferrer Domingo.

El mestre Magí Ramèntol. Fons Marroyo

Si bé sempre s'havien ofert al públic rubinenc els dies de Nadal, de Sant Esteve, Cap d'Any i Reis, durant els primers anys del franquisme només es permetia una representació a l'any. Posteriorment se'n varen fer tres: una a càrrec del grup Fortitud (masculí), una altra del grup Virolai (de dones) i una altra infantil, pel grup Sant Muç (tal i com ens explica el llibre L'Abans).

Respresentació de 1958. Font: L'Abans

El 1947 va tenir lloc l'estrena d'"Els Pastorets" pròpiament dits, de Josep Maria Folch, sota la direcció escènica de Ramon Bassas i la musical de Magí Ramèntol i Josep Rusiñol.

Representació dels anys 60. Font. rubiidentitat.cat

I així s'ha anat representant aquesta obra al Casal Popular, actualment a càrrec del seu Grup Escènic i de la inestimable col·laboració de l'Escola de Sardanes Flor de Neu, en la qual, a part d'oferir la versió nostrada del naixement de Jesús, s'introdueixen també temes d'actualitat relatats en clau humorística o coreografies de dimoniets que amenitzen la vetllada.

Representació del 2004. Font: casalpopular.org



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada