divendres, 16 de juny del 2017

La font del Felip i el torrent de les Abelles


Demà dissabte, dia 17 de juny, està previst que un centenar de voluntaris i voluntàries es posin a treballar de valent a fi de netejar i recuperar la font del Felip, quasi desapareguda però que de la qual encara roman la deu, i la part baixa del torrent de les Abelles.

La font del Felip fa cent anys. Postal de Salvador Casanovas

Aquesta zona està situada entre Can Fatjó i la Cova Solera, a la part més propera a la riera de Rubí. Organitza l'activitat l'empresa B-Braun i hi col·laboren l'Ajuntament de Rubí i les entitats Rubí d'Arrel i Ran de Terra, ambdues força compromeses per la recuperacio del nostre entorn natural.

Estat actual de la font del Felip. www.rubitv.cat

De fet, cal recalcar que aquest event en certa mesura s'inclou dins el gran projecte que té Rubí d'Arrel de recuperar les fonts històriques de la nostra ciutat, anomenat "Projecte Fonts": ja ho hem vist quan s'han esmerçat en treballar per rehabilitar la de Sant Muç, i, posteriorment la de Can Moritz. Per si fos poc, ara els companys d'aquesta activa associació també volen impulsar el "Projecte Riera", que té com a eix fonamental la recuperació social i ambiental del curs d'aigua que travessa Rubí de nord a sud.

Part de la riera propera al torrent de les Abelles. www.rubitv.cat

Respecte a la font del Felip, cal recalcar que és una d'aquestes fonts històriques de les que gaudia el nostre Rubí d'abans, La població comptava fa uns cent anys amb unes 30 fonts a les quals moltes persones hi acudien tant per motius de salut com per passar-hi una bona estona (podeu veure al respecte el magnífic article de Marga Ortiz al passat número de "L'Esquitx").

Postal de principis del segle passat on es veu la salzareda de la font del Felip

La font del Felip estava rodejada per una bonica salzareda i era un lloc força acollidor i atractiu per als rubinencs/ques, tant que el 1916 es volia fer una línia elèctrica que il·luminés el tram de carretera que menava fins a aquest brollador. També varen tenir lloc diversos projectes més al llarg del segle XX per dignificar la zona de la font, però finalment, la rierada del 1962 la va afectar de ple. No va desaparèixer del tot, ja que la deu encara brolla. I ara es tracta de recuperar-la.

La font del Felip a inicis del segle passat.

També hem de ressenyar que, pel que fa al torrent de les Abelles, que desguassa a la riera de Rubí molt a prop de la font del Felip, el 2015 la casa gran va arranjar i recuperar el seu entorn i hi va platar diverses espècies vegetals, a més d'habilitar un camí, al costat del torrent, que uneix el barri de can Fatjó amb l'àrea de la riera.

La zona del torrent de les Abelles. Font: TOT Rubí.

A poc a poc, a través del voluntariat, d'ajudes d'aquí i d'allà, i mercès a la iniciativa de persones que s'estimen Rubí, anem recuperant tots aquests elements que fan que Rubí sigui una mica més respectuós amb el medi natural i més fidel a les seves arrels.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada