divendres, 9 de juny del 2017

50 anys del col·legi dels Maristes

Ahir van tenir lloc al pavelló del col·legi dels Germans Maristes els actes de celebració dels 50 anys del primer curs escolar.


La construcció de l’actual col·legi dels Germans Maristes va aprofitar les estructures del Grup Escolar que començaren a bastir-se en aquest turonet durant la II República i que foren abandonades després de la guerra civil.

Construcció de l'actual col·legi. Foto Servicios Aéreos Comerciales Españoles

Durant els anys 60 a la vila de Rubí hi havia una gran demanda de places escolars i començaren a sorgir nous centres, entre ells, el col·legi dels Germans Maristes. L’octubre de 1962 aquesta congregació, que entre finals del segle XIX i principis del XX ja havia tingut una escola a Rubí, anuncià la creació d’un seminari i una escola de Primària a la nostra localitat. L’any següent, doncs, adquiriren els terrenys on eren les ruïnes del Grup Escolar republicà, i poc després, entre el  1965 i el 1966, varen tenir lloc les obres.

El col·legi el 2009. Foto J. Vilalta

El primer curs va ser el 1967-1968, amb el primer director del centre, el germà Honorat Pujol i Juventeny. Per tant, aquest any en commemorem el 50 aniversari. No obstant, només hi hagueren classes de 3e i 4t d’Educació Primària, amb 75 alumnes (cal dir que era un col·legi només per a nens), però al curs següent  es va obrir tota la Primària. El germà Honorat seria substituït en la direcció el curs 1970-71 pel germà Valentín Jiménez. 

El germà Honorat Pujol

Un episodi que lliga la història dels Maristes amb la més recent de Rubí és l'acollida que aquesta escola va dispensar a l'assemblea de treballadors de la fàbrica Josa el 1971 quan van tenir lloc els incidents relacionats amb el desallotjament per part de la policia i el tancament de la fàbrica a ran de la vaga que va tenir lloc en suport d'un líder obrer acomiadat.

Un aspecte del pati central dels Maristes

Als anys 80, com la majoria de centres escolars de Catalunya, va optar per la coeducació i les aules començaren a obrir-se també a les nenes; el curs 1996-97 varen començar a impartir-se els estudis d'ESO, i el curs 1998-99, els de Batxillerat, per adaptar-se a la nova llei educativa.

Cos que dóna al pati central oposat a la porta d'entrada

Finalment, el curs 2011-12 va veure la inauguració del nou pavelló poliesportiu.  

Interior del nou pavelló poliesportiu. Font: Tot Rubí.

Podeu ampliar els vostres coneixements de la història dels Maristes de Rubi si adquiriu el llibre que el nostre amic Eduard Puigventós ha escrit en ocasió d'aquest 50è aniversari.

Actualment el col·legi dels Maristes de Rubí compta amb quasi 1.200 alumnes i una bona plantilla de professors i professores que donen el millor de sí mateixos per formar als infants que acolleixen, tot i seguint la filosofia cristiana i humanista del fundador Sant Marcel·lí Champagnat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada