diumenge, 1 de gener del 2017

Francesc Alujas, una vida dedicada a les lletres i a la cultura

El dia 26 de desembre deixava aquest món una de les figures més importants de la intel·lectualitat rubinenca de la segona meitat del segle passat i principis del present: Francesc Alujas Oliana.

Va néixer a la vila de Rubí el 1922 i va seguir estudis de comerç i comptabilitat, però en realitat la seva passió foren les lletres: es va destacar en tres vessants: poesia, assaig i teatre.

Alujas rebent el guardó atorgat pel GCMR-CER el 2014

Pel que fa al assaig, cal ressenyar un llibre publicat el 1967 titulat El blanc i el negre (un estudi sobre el problema racial americà), en català en aquella època. De fet Alujas sempre ha estat un fervent catalanista i defensor de la nostra llengua.


Quant a la poesia, ha participat en totes les edicions de la Festa de la Poesia de Rubí, així com en publicacions locals, i ha obitngut diversos premis en concursos poètics. Cal destacar el seu llibre de poemes La lluna s'ha vestit de dol, de 2006.


Respecte a obres de teatre, destaquem Vida, obra i entrega del Doctor Guardiet (1989).

Va col·laborar amb la Rubricata i altres publicacions de la ciutat amb els seus escrits. També va ser corresponsal literari de La Vanguardia.

F. Alujas amb Joan Tardà i diversos militants d'ERC. Foto twitter de J. Tardà

Però la seva tasca mès important a Rubí, a part de la creació literària, fou la de l'ensenyament de llengües estrangeres, abans de l'eclosió de les modernes acadèmies i centres d'idiomes. Molts rubinencs i rubinenques aprengueren anglès, francès, alemany... de la mà del senyor Alujas!

Com és lògic ha rebut diversos reconeixements. Així, el 2006 fou homenatjat per un grup de ciutadans i exalumnes de Rubí en un acte presidit per Ernest Benach, president aleshorers del Parlament de Catalunya, i amb l'assistència de l'alcaldessa Carme Garcia, per la seva labor de potenciament de la cultura catalana i de divulgació de les llengües estrangeres.

Alujas amb C. Garcia i E. Benach. www.parlament.cat

La diada de Sant Jordi de 2014 la nostra entitat, el GCMR-CER, en un acte públic a l'Ateneu, li va atorgar un guardó en forma de placa per la seva gran tasca de tota una vida al servei de la cultura de Rubí.

Alujas amb el guardó atorgat pel GCMR-CER el 2014

També hem de destacar que el 2013 fou un dels protagonistes de la sèrie d'entrevistes Rubí, una vida d'història, de Rubí TV i Rubí Identitat.

Alujas, entrevistat el 2013. Font: RubiTV

Descanseu en pau, amic Francesc Alujas!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada