dimecres, 21 de setembre del 2016


 Pere Esmendia, actiu polític i escriptor rubinenc

Aquesta vegada parlarem d'un rubinenc que va nèixer el 1899 al molí d'en Calopa, que en aquella època encara pertanyia a Valldoreix.

Es va destacar, a causa del seu origen com a treballador agrícola, com a un aferrissat defensor dels rabassaires i sempre es postulà contra el caciquisme dels propietaris rurals.


Publicà articles a La Terra, que era l'òrgan de la Unió de Rabassaires de Catalunya, i també a La Lluita, la publicació portaveu del Centre Democràtic Republicà de Rubí.




Però no només es va dedicar a l'acció política, sinó que també era poeta. Cal dir que si els seus primers treballs gaudien de cert caire idíl·lic (com La Font del Bullidor), aviat Esmendia es va decantar envers una poesia de tipus contestatari i reivindicatiu. Uns quants exemples en són El carro de l'opressió i L'himne a la falç.

També es va destacar en el món del teatre. Juntament amb altres rubinencs, va fundar l'Agrupació Dramàtica Santiago Rusiñol, vinculada al Centre Democràtic, i dissolta el 1939 per motius que tothom sabem.  Entre les obres teatrals que Esmendia va escriure hi ha una sarsuela (Profanació) i alguns monòlegs com El sacrifici dels màrtirs, Un alcalde de Reial Ordre o bé Els tres vells; la comèdia Seductor i ministre, i el pupurri de poemes, cançons, etc. anomenat X... què serà?

El Centre Democràtic Republicà

Aquest jove escriptor i activista polític va morir ben avait, a l'edat de 24 anys, el 1924, a causa d'un tumor meningític. Si hagués continuat vivint, de ben segur que la seva tasca hagués estat molt profitosa.

Rubí ha dedicat una plaça a aquesta personalitat: la de Pere Esmendia, on s'ubiquen els jutjats.


2 comentaris: