diumenge, 11 de setembre del 2016

El primer "partit" catalanista de Rubí: l'Associació Joventut Nacionalista

Sembla ser que des de finals del segle XIX ja tenim presència a Rubí de personalitats lligades al catalanisme. Així, el 1892 Marià Ramoneda, de la masia d'aquesta nissaga, va participar a l'assemblea que la Unió Catalanista va celebrar a Manresa, i on es varen aprovar les famoses "Bases de Manresa". L'any següent el també rubinenc Pompeu Casanoves va acudir a la que es va celebrar a Reus.

A Rubí el 1903 es va fundar l'Associació Joventut Nacionalista, vinculada en un principi a la Lliga Regionalista, un partit catalanista conservador i no independentista. I és que els membres de la Joventut Nacionalista eren el que ara diríem "de dretes", en un principi, però aixó sí: inflexibles quant a la defensa del catalanisme.

Membres de l'Associació el 1922.

Els membres de l'Associació, "els catalanistes", eren de classe mitjana i tenien un bon nivell cultural. Impulsaren diverses activitats com, especialment, cursets de català, i el 1907 van organitzar els primers Jocs Florals de Rubí. Hi col·laboraven també professors de les Escoles Ribas, com ara Martí Tauler o Josep Borràs.

Aquest mateix any es produí l'incident en el qual diversos membres dels "catalanistes" pedregaren el líder republicà Alejandro Lerroux a Rubí, protegit pel guerriller Josep Palet. El seguidors de Lerroux es destacaven pel seu antiregionalisme i anticlericalisme. I també cal dir que hi havia republicans catalanistes, que estaven al redós del Centre Democràtic Republicà.

L'Associació va arribar a tenir 125 membres i el 1918 van editar el setmanari Saba Nova, que va publicar-se fins al 1936.


A les esleccions municipals de vegades es presentaven sols i altres, coaligats amb els candidats de la Cambra Agrícola, vinculats a la Lliga Regionalista. No obstant, a causa del seu nacionalisme català, moltes vegades topaven amb la gent de la Cambra, més conservadors. Van participar activament a la campanya engegada entre 1918 i 1919 per aconseguir una autonomia per Catalunya. És a partir d'aquesta data quan molts socis es van radicalitzar i van esdevenir més esquerrans. Així, a les eleccions generals de 1919 van recolzar el candidat a diputat Domènec Palet en front del conservador Alfons Sala.

El 1920, va començar a construir la seva seu, el Casal Nacionalista, a l'actual edifici del Casal Popular. Van inaugurar una primera fase l'any següent, però, com diu l'historiador rubinenc Ramon Batalla, "les dificultats econòmiques i polítiques impediren que acabessin la construcció de l'edifici".


Construcció de l'edifici de la Joventut Nacionalista

El 1922 diverses entitats catalanistes van organitzar la Conferència Nacional Catalana, que es va distanciar definitivament del caire conservador i merament regionalista de la Lliga, L'Associació Nacionalista de Rubí també va seguir aquesta tendència mes esquerrana.

Hem de dir que, a ran de la Dictadura de Primo de Rivera, l'Associació Joventut Nacionalista va canviar el seu nom pel de "Centro Excursionista de Rubí".

La informació per elaborar aquesta entrada ha estat obtinguda bàsicament del volum "Rubí a l'Abast", 1994.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada