dilluns, 25 d’abril del 2016

 L'estany dels Alous

El passat divendres l'entitat rubinenca Rubí d'Arrel i la Plataforma Alous va impartir a l'Ateneu la xerrada "Cap a la protecció del Parc del torrent i de l'estany dels Alous", a càrrec del naturalista rubinenc Falet Bosch.


 L'estany dels Alous ocupa una àrea d'unes 10 ha, compartida entre els termes de Sant Cugat del Vallès i Rubí, delimitada per l'autopista AP-7, la via dels ferrocarrils de la Generalitat, l'estació de la RENFE de Rubí, i la urbanització de Ca n'Alzamora. El conjunt de l'estany i del torrent abracen unes 45 ha. L'origen d'aquesta bassa o estany no és natural, sinó artificial: es va formar per la instal·lació en aquest lloc d'una argilera els anys 60, que funcionaria durant uns deu anys, i que va provocar l'aparició d'una veta d'aigua soterránia que donaria lloc a l'estany. Amb la construcció de l'AP-7 els anys 70 es va abandonar i es va transformar en un abocador de runa.

Foto de Joan Calaf

Conserva un important patrimoni faunístic i vegetal. Com a plantes hi ha canyissar i algun arbre de riera, entre altres espècies; i pel que fa a fauna hi trobem conills, fures, polles d'aigua, mussols i peixos com truites, carpes i perques, i també amfibis com granotes verdes, gripaus o serps verdes. El 2001, la Generalitat de Catalunya el va recollir en l'inventari de zones humides del nostre país. 


Des de fa un grapat d'anys, concretament des de 1995, diverses entitats, com l'Alternativa Artística Pinzell Verd, i, posteriorment l'anomenada Plataforma Alous, creada el 2012, han estat lluitant per preservar aquesta zona, una de les àrees humides no fluvials més importants de la comarca.

Activitat de la Plataforma, 2013

L'origen de la Plataforma Alous, integrada per diverses entitats (CEPNA, Rubí d'Arrel...), associacions de veïns, partits polítics (com Alternativa Ciutadana) i els Ajuntaments de Rubí i de Sant Cugat, està en l'aprovació per part del consistori antcugatenc, el 2012, d'una moció per netejar l'estany i el torrent dels Alous (frontera natural entre Rubí i Sant Cugat). El partit Alternativa Ciutadana, de Rubí, va presentar una moció a l'Ajuntament de Rubí per col·laborar en aquest projecte: a ran de la neteja, es plantejava organitzar unes jormades comunitàries per netejar la zona (a l'estil del que es faria a la font de Sant Muç) i crear la Plataforma per defensar l'espai, de gran interès ecològic. La Plataforma vetllaria, doncs, perquè es complissin els acords dels dos ajuntaments per protegir i rehabilitar l'estany i el torrent i, especialment, perquè s'inclogui al Pla d'Espais Interès Natural de la Generalitat.

Activitat de la Plataforma Alous, 2014
 
Esperem que tots aquests projectes algun dia es vegin plasmats a la realitat i poguem gaudir d'aquest espai natural, tan peculiar a la nostra comarca, i necessari per la conservació de la nostra fauna i flora.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada