dimecres, 20 d’abril del 2016


Exposició sobre el Calendari dels Pagesos al Vallhonrat

Aquesta segona quinzena d'abril podeu veure a l'Auditori Vallhonrat una exposició itinerant sobre els 155 anys de la primer edició del mític Calendari del Pagès. Aquesta mostra, constituïda per 11 panells,  ja s'havia elaborat el 2011 amb motiu del 150 aniversari, però és ara quan la podem contemplar a les dependències del Museu Etnogràfic Vallhonrat.


La inauguració va tenir lloc el passat dia 13 d'abril, amb una conferència impartida per Lluís Garcia, membre del Grup de Col·laboradors i Centre d'Estudis, i també de l'Associació Sant Galderic. En Lluís ha dedicat la seva vida a l'estudi de la història del món rural al nostre terme municipal. La seva xerrada tractava de la història de les principals institucions catalanes que des del segle XVIII i fins a l'esclat de la guerra civil han tractat de millorar la productivitat i la qualitat tant de l'agricultura com de la ramaderia de casa nostra.


Tornant al Calendari del Pagès, cal dir que aquest es publica a Catalunya des de 1861 i es tracta d'un calendari solar, amb la descripció d'aspectes tant importants de la vida a pagès com les fases de la lluna, els solsticis, els equinoccis i altres dades astronòmiques. Tampoc es descuida del santoral, de les festes majors de cada població, dels consells i recomanacions de tipus agrícola, etc, etc. Era present a totes les llars pageses catalanes i encara avui en dia es publica cap a finals de cada any.

 

Vegem com, amb l'exposició del Calendari del Pagès, tant adient per al Museu Vallhonrat, que conserva molts elements materials relacionats amb el passat agrícola de Rubí,aquesta institució ja s'està consolidant com un dels principals agents culturals de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada