dilluns, 19 d’octubre del 2015

Visita al castell de Montsoriu

El passat diumenge es va efectuar una sortida més del cicle "Conèixer Catalunya", destinat a descobrir elements patrimonials poc coneguts del nostre país.

El gran protagonista de la jornada fou el castell de Montsoriu, una fortalesa medieval de gran interès que fa 15 anys estava en runes. Ara, després d'un procès de reconstrucció impulsat el 1993 per l'Associació d'Amics del Castell i la creació d'un patronat presidit pel Consell Comarcal de la Selva i participació de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de les poblacions d'Arbúcies, Breda, Riells i Sant Feliu de Buixalleu, i sota la direcció tènica del Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), s'ha transformat en un monument obert al públic i que deixa bocabadats als visitants quan recorren les diverses dependències.


La data més antiga de la fortalesa és el 1002, però no fou fins que va ser possessió de la noble i poderosa família dels vescomtes de Cabrera, a partir del 1053, en què el castell adquirí el seu aspecte més imponent. Tant és així que el 1285, en temps de la guerra contra les forces del rei francès Felip l'Ardit, l'escriptor català Bernat Desclot es va referir al castell d'aquesta manera: "(...) en Vallès se tenia lo castell de Montsoriu, qui és un dels més bells e dels nobles del món (...)".


A partir del segle XV la fortalesa va començar a entrar en decadència, fins que ja al segle XIX era un conjunt de ruïnes amb un caire fins i tot romàntic. Pau Piferrer va deixar escrit que "una completa desolació confon en las habitacions interiors columnes caigudes, corredors de peu i arcs gòtics que es dibuixen a l'atmosfera de respledor de la lluna".


No obstant, com ja hem dit abans, ara el castell s'ha convertit en un element patrimonial imprescindible per qui vulgui conèixer com era un castell-palau d'un de les famílies aristocràtiques més importants de la Catalunya medieval. A una de les sales nobles del castell es pot veure l'evolució de la fortalesa a través d'unes didàctiques maquetes; des de la primitiva torre del segle X, fins a l'imponent castell-palau del segle XIV, l'època del seu màxim esplendor.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada