dissabte, 30 de maig del 2015

Una interessant conferència sobre el Vallès a l'Antiguitat

Aquest divendres va tenir lloc la conferència del Dr. Joan Oller Guzmán sobre "El Vallès a l'Antiguitat. Del naixement del món ibèric a la romanització" a l'Auditori Vallhonrat.

Joan Oller és un jove arqueòleg professional i professor a la Universitat Oberta de Catalunya, que ha redactat la seva tesi doctoral sobre el tema del Vallès en època ibèrica i romana. Com ell diu, les comarques que habitem estan situades a la depressió prelitoral i han estat sempre un lloc de pas. Ja des de l'antiguitat, la via Heraclea, que connectava Roma amb Cadis, passave per aquestes terres que habitem.


Ens va explicar també com va néixer el fenomen de la cultura ibèrica al Vallès, Segons ell, i la majoria de la comunitat arqueològica catalana, hi haurien uns centres de primer ordre, que a la costa serien Montjuïc i el poblat de Burriac (Cabrera de Mar, el Maresme), mentre que a la part interior es destacaria el Puig del Castell (Cànoves i Samalús), que es podria identificar amb l'antiga Lauro (que encunyaria monedes en època iberoromana). També caldria destacar el poblat de Ca n'Oliver (Cerdanyola), i la Torre Roja (Caldes de Montbui), Pel que fa a Can Fatjó i el Castell de Rubi, seria un nucli de segon ordre.


També ens va parlar de la gran importància que van tenir les polítiques d'August en reordenar el territori de la Hispània Citerior, on pertanyíem després de la conquesta romana. Va parlar de les vies, del sistema de la vil·la romana, de com es van potenciar els centres d'Egara (zona de les esglésies de Sant Pere de Terrassa) i Caldes de Montbui (possiblement l'antiga Aquae Calidae?) com a nuclis vertebradors del Vallès romà....

Va dedicar un temps de la xerrada a tractar del tema de la identificació de Rubí amb l'antiga Rubricata esmentada per Claudi Ptolomeu. Segons Oller, no hi ha indicis suficients per assegurar que la nostra població fons aquella ciutat que només apareix a l'obra d'aquell geògraf alexandrí. Però que no cal descartar aquesta possibilitat.

Fragments de cornisa romana trobats a Rubí
que podrien indicar l'existència d'un temple.

En resum, va ser una xerrada molt profitosa i que va servir per posar-nos al dia de l'estat de la qüestió sobre el panorama del Vallès en època ibèrica i romana segons les últimes troballes i estudis dels professionals, com en Joan Oller.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada