dijous, 31 de juliol del 2014


El paper de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí

La Fundació Museu-Biblioteca de Rubí va nèixer el 1986, com a continuació del patronat del Museu-Biblioteca de Rubí. Aquest havia estat creat per voluntat del Dr. Guardiet, rector de la parròquia de Sant Pere i impulsor del Museu des de 1924.




El patronat del Museu estava integrat pels primers col·laboradors d'aquesta institució, el primer conservador (Josep Serra i Rosselló) i un bibliotecari.

La finalitat del Museu-Biblioteca era "recollir, guardar i exposar coses així com objectes notables per la seva antiguitat, qualitat artçística, científica o històrica, i contribuir a l'enaltiment de les lletres, de les arts i la cultura, en l'àmbit local i comarcal, en benefici dels rubinencs i de tothom en general, pel que estarà obert al públic els dies i hores que s'assenyalin".

Així donsc, des de 1930 el patronat de la Fundació té com a objectiu la custòdia dels fons museístics. I des del malaurat 1982, en què el Museu de Rubí va tancar les seves portes fins al moment present, ha continuat vetllant per assolir aquesta feina. De tal manera que, als primers anys del present segle, mitjançant un conveni establert amb l'Ajuntament de Rubí, s'han restaurant diverses peces de gran interès, especialment relacionades amb l'art religiós i etnogràfic.

També ha organitzat exposicions com la que es va dedicar precisament a l'art religiós de la nostra ciutat i on es presentaren diverses peces restaurades gràcies al conveni (setembre de 2009).




Cal destacar també l'edició d'un llibre on es recollien les nadales o petits escrits que Miquel Rufé,
conservador del Museu, desprès d'en Serra,  elaborava cada Nadal  i que tractaven de detalls de la nostra història relacionades amb el món etnogràfic i religiós.




Però amb les retallades i l'extinció del conveni, tot ha quedat paralitzat. De moment, no hi ha quasi comunicació entre consistori i patronat de la Fundació. Potser amb els actes que estem preparant de cara al 90 aniversari del Museu, tot es desvetlli una mica i es continuï per l'esperat camí de la col·laboració entre Fundació i Ajuntament, única solució per al Museu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada