diumenge, 4 de febrer del 2018

Escriptors i escriptores de Rubí al segle XX

En aquesta entrada farem esment de les personalitats rubinenques del segle XX que han deixat la seva petjada literària en la història de la nostra ciutat, i a les quals s'han dedicat diversos carrers, places i avingudes i vinculats, bàsicament a la creació de poesia, teatre o assaig. Per tant, deixarem, potser per una altra ocasió, les persones que han exercit com a historiadors (Josep Serra, Miquel Rufé, Carme Molinero, Pere Ysàs, Jaume Parras o Ramon Batalla, entre d'altres) i els periodistes o vinculats a aquesta activitat (Josep Prat, Joan Manuel Tresserras).

Pere Esmendia (1899 - 1924)

Defensor dels rabassaires, publicà articles a La Terra, òrgan de la Unió de Rabassaires de Catalunya, i a La Lluita, que era del Centre Democràtic Republicà. També va composar poesies i juntament amb altres convilatants, va crear l'Agrupació Dramàtica Santiago Rusiñol, vinculada al CDR. De fet, va ser autor d'unes dotze obres de teatre.


Josep Ferrer i Domingo (1910 - 1982)

Va col·laborar a les publicacions Endavant, Saba Nova i fou cofundador del setmanari Rubricata, el 1949. Fou també corresponsal a diversos diaris.

Es dedicà especialment al teatre i destaquem obres com L'home que no sabé viure, Uns cors de dona, El destí dels vells...

Josep Ferrer, pintura d'Antoni Marsal

Josep Sapés (1913 - 1990)

La seva obra, bàsicament assaigs sobre el Rubí de la primera meitat del segle passat a més d'un mil·ler de poesies, va ser escrita als anys 80, ja que en època del franquisme va restar exiliat. Destaquem El Rubí d'ara fa 50, 60 anys, Dretes i esquerres o la guerra del 36 a Rubí i Poti poti rubinenc.



Eulàlia Colomer (1914 - 1993)

Va venir a viure a Rubí procedent de Vilassar de Dalt i al llarg de la seva vida es va dedicar a escriure poesies. El seu marit Joan Nuri (1909 - 1985) també era aficionat a aquest art (entre altres, va composar un poema, curiosament, dedicat al Museu de Rubí).



Josep Pallarols (1915 - 1971)

Tenia la seva impremta al carrer de Sant Josep i, a part de la seva professió, ha deixat per la posteritat algunes obres de teatre.



Francesc Alujas (1922 - 2016)

Es va destacar en poesia, assaig i teatre. Quant a poesia, destaquen el recull La lluna s'ha vestit de dol; pel que fa a teatre esmentarem l'obra Vida, obra i entrega del Doctor Guardiet, i quant a assaig, El blanc i el negre. Un estudi sobre el problema racial americà (escrit en català el 1967).

Fou corresponsal literari de La Vanguardia.

També va ser molt important la seva tasca quant a l'ensenyament de llengües estrangeres, de la qual fou pioner a Rubí.



Josep Espert (1923 - 1997)

Fou durant un temps, als anys 80, president del Casal d'Avis de Rubí i es dedicà a la poesia.




Potser ens hem deixat moltes altres persones que en les seves estones composaven poesies o escrivien novel·les, però pensem que les que hem ressenyat a la present entrada són les que més s'han destacat al segle passat en l'activitat literària, que, per cert s'ha incrementat notablment al present segle XXI. Només cal veure la gran quantitat de noves persones rubinenques que creen art amb les paraules.

 Nota: gran part de la informació per fer aquesta entrada ha estat extreta del llibre Rubinencs del segle XX (2004).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada