dijous, 20 d’abril del 2017

Les masies del Dia de la Terra a Rubí

El Dia de la Terra 2017 està ple d'activitats relacionades amb la cura del nostre entorn i el nostre patrimoni rural i natural.

Pel que fa al tema del llegat històric i cultural cal destacar les ja tradicionals visites a les principals masies de Rubí. Aquest any són Can Ramoneda, Can Xercavins, Ca n'Alzamora, Can Serrafossà i Can Pi de la Serra.

Farem tot seguit cinc cèntims de cadascuna d'elles.


CAN RAMONEDA

Visita el 24 d'abril a les 6 de la tarda.

Al s. XII s’anomenava mas Clapera o Clapers i era un alou de la parròquia de Sant Pere de Rubí. La família Clapés va administrar el mas i les terres fins que el 1511 Antoni Clapés va morir sense descendència masculina i la seva filla Esteveneta es va casar amb Antoni Ramoneda. A partir d’aleshores la masia sempre rebé el nom de can Ramoneda.

Un membre d’aquesta nissaga, Marià Ramoneda, fou un dels fundadors de la Lliga Catalanista de Rubí el 1887 i delegat local a les Bases de Manresa, del 1892. A més, va rebre una medalla d’or a l’Exposició Internacional de Barcelona per la qualitat dels seus vins.


Molts romeus que anaven en peregrinatge a l’ermita de Sant Muç s’hi hostatjaven. Precisament, fins a mitjan s. XIX el temple era propietat de can Ramoneda. Ara conserven encara la masoveria i els terrenys.

No només per la seva interessant història és remarcable aquesta masia, sinó també pel seu finestral geminat de finals del s. XV.


CAN XERCAVINS

Visita el 29 d'abril a les 11.30 i a les 12.30

La primera notícia de la masia és de 1152, amb Guillem de Xercavins com a possessor. Sembla ser que el no de del rierol que passava al costat, que en època medieval es deia Exercavins o Exercavinos. El 1396 el rei Joan I va nomenar Pere de Xercavins primer batlle reial de Rubí.


Dins de la casa es conserven interessants elements com el celler, una imatge barroca del segle XVII, dels germans Rubió, de Moià, el cartulari de la masia, un arbre genealògic, i quadres d'antics propietaris.

Prop de la masia s'han trobat interessants restes romanes que ara reposen al magatzem del Museu de Rubí.


CA N'ALZAMORA

Visita el 29 d'abril a les 6 de la tarda.

Les primeres dades són de l’any 1299 i desde el segle XVIII és la família Alzamora la propietària de la masia. 

El segle XIV pertanyia a la parròquia de Sta. Maria de Campanyà, i el 1400 passà a dependre de la de St. Cebrià d’Aqualonga (actual Valldoreix), per acabar pertenyent a Sant Cugat.

 
Des del 1885 pertany a la parròquia i municipi de Rubí. Com a curiositat, cal dir que el 1833, als seus terrenys, Narcís Menard construí la primera fàbrica de cotó de Rubí, el Vapor Vell, que aprofitava l’aigua de la riera.

El més destacat d’aquesta masia són els seus finestrals gòtics del s. XVI-XVII. El central presenta un blasó d’un avantpassat que posseí el mas.


CAN SERRAFOSSÀ

Visita el 30 d'abril a les 11 del matí.

En un document de 1383 apareix com Mas de la Ruvira . Al segle XV rep el nom de Mas Fossà i pertany al monestir de Sant Llorenç del Munt. El 1576, la filla de Nicolau Fossà es va casar amb Jaume Serra del Molí i així es va iniciar el llinatge dels Serrafossà. Aquests cognoms de Serra, Fossà i Serrafossà es troben molt esmentats al llarg del segle XVI i XVII. Molts membres de la família Serrafossà ocuparen càrrecs al consell municipal i a l’Ajuntament de Rubí entre el segles XVII i XIX. A finals del segle XIX es va fer càrrec de la masia i les terres la família Borrell, fins que el 1972 les van vendre. 


De la masia medieval no es conserva cap resta i les parts més antigues són la meitat esquerra de les golfes i el portal de maçoneria i maó, de s. XIX. Els anys 40 del segle passat es va reconstruir la part dreta de les golfes.

Cal dir també que als camps dels voltants de la masia s’han trobat alguns vestigis arqueològics que denoten una ocupació des de finals del s. II aC fins al s. IV dC.


CAN PI DE LA SERRA

Visita el 30 d'abril a les 12.15 h

És una masia documentada des de l'any 1312. Les seves terres pertanyien al castell de Rubí i al monestir de Sant Cugat.

 
Hem de dir que l’aspecte i estructura de la casa actual és del segle XVII. Cap als segles XVIII i XIX, alguns propietaris d’aquesta masia foren batlles de Rubí. Era un fet habitual entre els amos agrícoles assolir les càrregues municipals en un moment donat de la seva vida, per un curt període de temps. Es traca d’Antoni, Francesc i Pere Pi de la Serra. Cal dir també que durant el s. XVIII la família va adquirir les terres de Can Riquer.

Els Pi de la Serra, a mitjan s. XIX, es van traslladar a viure a la població de Terrassa. No obstant, la casa fou remodelada l'any 1927.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada