diumenge, 9 d’octubre del 2016

60 anys de tradició gegantera a Rubí

Aquest dissabte el pati del castell estava de festa. Es va inaugurar l'exposició dedicada als 60 anys de la tradició gegantera a Rubí, organitzada per la Colla de Geganters de Rubí i amb la col·laboració de l'Ajuntament i de la Diputació. Nosaltres, com a entitat, també vam aportar el nostre gra de sorra amb la cessió de documentació.


I és que la ciutat té gegants des del 1956, construïts pel taller El Ingenio, de Barcelona, per encàrrec de l'Ajuntament. El disseny dels vestits va ser de Daniel Bas, i les dones de la "Escuela Hogar de la Sección Femenina de Falange" foren qui confeccionaren la roba. Finalment, foren batejats per mossèn Miquel Rubio, rector de Sant Pere, amb els noms d'Isabel i Fernando, els Reis Catòlics. Cap al 1970 varen deixar de ser actius a causa d'un accident i foren arraconats a un magatzem municipal (edifici de l'antic Centre Democràtic Republicà).

Els gegants construïts el 1956. Foto Família Cuyàs.

El 1971 es varen construir els actuals gegants per Domènech Umbert, també d'El Ingenio (Barcelona), que seguiren representant els Reis Catòlics.

Els gegants de 1971. Foto família Cuyàs.

El 1984, pocs anys després de l'arribada del nou ajuntament de la democràcia, foren rehabilitats i vestits com a catalans acomodats del segle XIX, amb el seu vestit de gala, Se'ls batejà com al Roc i la Paula. La roba fou dissenyada per Maria Carbonell, figurinista de l'Esbart Dansaire. Cal dir també que el propietari de les figures seguia i segueix sent l'Ajuntament.

El Roc i la Paula

El 1987 va néixer la Colla de Geganters de Rubí, que es faria càrrec dels gegants. De fet a Rubí hem d'estar orgullosos d'aquesta entitat, que és una de les colles geganteres més actives i prestigioses del país. Joan Miquel Merino ha estat sempre l'ànima de la Colla i és una de les persones més destacades en el coneixement de la història dels gegants a Catalunya.

La Colla de Geganters el 2015.

Més tard, el Roc i la Paula tingueren fills. En primer lloc la Laia, nom triat pels nens i nenes de les escoles de Rubí, estrenada el 1996 amb motiu de la V Trobada Comarcal de Gegants del Vallès, i, posteriorment, en Galderic, el 2006, amb ocasió del 50 aniversari de la tradició gegantera a la ciutat.

Aquests gegantons, propietat de la Colla de Geganters de Rubí, van ser construïts per Jordi Grau, del taller El Drac Petit, de Terrassa, i els seus vestits també foren dissenyats per Maria Carbonell.

Els gegantons de Rubí, el Galderic i la Laia.

Desitgem que els geganters i geganteres de Rubí segueixin amb la seva trajectòria i que portin el nom de Rubí amb orgull en totes les actuacions i trobades que fan tant dins del nostre país com fora.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada