dilluns, 15 d’agost del 2016

 Esportistes rubinencs destacats al segle XX i XXI

Durant aquests dies s'estan celebrant els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. La nostra ciutat compta amb una ambaixadora especial, waterpolista, que és Beatriz Ortiz (integrant del Club Natació Rubí), que forma part de la selecció espanyola d'aquest esport. Desitgem molts èxits i una brillant carrera a aquesta noia rubinenca.

Bea Ortiz. http://www.rubitv.cat

Però Rubi també ha comptat amb molta gent que ha fet de l'esport la seva manera de viure i, moltes vegades, també la seva professió. Com a curiositat, les disciplines esportives en què més s'ha destacat la nostra gent ha estat l'atletisme i el futbol, però també esmentem el futbol, el ciclisme, el muntanyisme, la boxa i la gimnàstica artística.

Comencem per Joan Gaju Casanovas (nascut el 1919), que es destacà com a jugador de futbol a la Unió Esportiva Rubí, i que desprès va estar a l'Europa, al CD Sabadell, al CF Badalona, al CD Terrassa, etc. Va rebre la medalla del centenari de la Federació Catalana de Futbol, concedida per la Generalitat de Catalunya.

Joan Gaju

Ramon Batalla Farran (1926-2015) es va destacar en l'atletisme, especialment en les curses de fons i les marxes atlètiques. Va guanyar dos cops el Campionat d'Espanya de Marxa (el 1989 i el 1994). Ha estat un gran promotor d'aquest esport a la ciutat.

Ramon Batalla. http://www.diariderubi.com

La boxa ha tingut un gran protagonista en Ricard Escudé Hernández (nascut el 1930), un rubinenc d'ètnia gitana, que ha participat en 90 combats dels quals només en va perdre 6. Ha estat campió d'Espanya en diverses categories i era nomenat "La Gran Esperanza".

Ricard Escudé. Foto Marroyo-El Gra

Un altre atleta destacat ha estat Francesc Requena Florindo (nascut a Córdova el 1955 i rubinenc d'adopció), guardonat com a millor esportista de Rubí els anys 1984 i 2000. Ha guanyat cinc vegades la cursa Jean Bouin, entre altres palmaresos.

Francesc Requena. Foto Marroyo-El Gra

El més important atleta que ha tingut la nostra ciutat és Manuel Murillo Sánchez, fill de l'exalcalde Manuel Murillo i nascut el 1956 a Rubí. Ha estat sotscampió de Catalunya i Espanya el 1992, i campió d'Espanya en cursa de 100 km durant diversos anys. El 1997 va ser sotscampió d'Espanya i Europa. Per aquesta brillant carrera ha rebut dos anys (1994 i 1996) el premi a millor esportista de Rubí.

Manuel Murillo. Foto Marroyo-El Gra

La gimnàstica artística a la nosta ciutat ha tingut com a protagonista Elisabeth Valle Romero, que ha participat als Jocs Olímpics d'Atlanta (1996) així com en molt altres certàmens internacionals. té en el seu palmarès nombroses medalles d'or.

Elisabeth Valle. Foto Marroyo-El Gra

Quant al futbol professional no hem d'oblidar esmentar Albert Ferrer Llopis ("Txapi Ferrer"), nascut a Barcelona el 1970, però rubinenc des que era petit. Actualment exerceix d'entrenador del RCD Mallorca i ha estat un bon jugador del FCB Barcelona després de passar a altres equips i finalment ser entrenador. Va participar en la selecció espanyola de futbol als Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992.

Albert Ferrer. http://blogs.20minutos.es

També Albert Crusat Domènech, fill de Rubí (nascut el 1982) ha estat un important futbolista, que ha jugat amb el RCD Espanyol, el Rayo Vallecano, la UE Lleida, la UD Almería, el Wigan Athletic (Premier League) i, ara, des de 2014, al Bnei Sakhnin, de la lliga israeliana.

Albert Crusat. http://www.goal.com

Un altre professional del futbol que hem de destacar en aquesta entrada és Víctor Sánchez Mata, natural del barri de ca n'Oriol i nascut el 1987. Després d'haver passat uns anys amb el Futbol Club Barcelona, ara juga al RCD Espanyol.


Víctor Sánchez. http://netliguista.com

I també hauríem d'esmentar la jugadora de bàsquet Fina García, que va aconseguir diferents Campionats d'Espanya i de la Copa de la Reina, i va participar en diverses edicions de la Copa d'Europa de Clubs. També va ser 48 vegades internacional amb la selecció espanyola absoluta.

A més d'aquestes figures més importants, no hem de deixar-nos aquí de parlar d'altres bons esportistes nascuts a Rubí. Així, tenim Joan Turu, fundador del Centre Excursionista de Rubí, que es va destacar en el muntanyisme, o bé el ciclista Joan Pagès, el futbolista Emili Miranda i Jaume Guixà, que s'ha destacat en boxa i en atletisme. I segur que ens hem deixat molts més!

En conclusió, dins del "patrimoni humà" de Rubí també hem d'incloure les persones destacades en el cultiu de les diverses disciplines esportives i que també han donat realç a la ciutat en aquest aspecte.

Nota: gran part de la informació ha estat extreta del llibre "Rubinencs del segle XX", editat pel Grup Fotogràfic El Gra el 2001.

6 comentaris:

  1. Felicitats per homenatjar a un franquista terrorista com el Manuel Murillo Sánchez.

    ResponElimina
  2. I a sobre posar que ha sigut l'atleta més important de la ciutat, i oblidant-se del sens dubte millor atleta rubinenc Javier Castillejo...

    ResponElimina
  3. Ostres, és veritat, què fort. Qui ho podria saber?

    ResponElimina