dilluns, 6 de juny del 2016

 Festa Major Viva 1979 - 2015

El Celler Cooperatiu de Rubí aquests dies està de festa. De Festa Major. El Grup Fotogràfic el Gra presenta l'expopsició "Festa Major Viva 1979-2015", un recorregut històric per totes les festes majors de l'etapa democràtica, amb una gran selecció d'imatges i elements característics que han aportat per aquest event més de 50 entitats de Rubí. També hi ha hagut la presentació del llibre "Grup Fotogràfic El Gra. 50 anys 1966-2016".

Per al dia 10 de juny està prevista, a més, una interessant activitat on participaran tots els alcaldes i alcaldesses de la democràcia rubinenca: un col·loqui sobre el que ha significat la festa major en la construcció de la identitat de la nostra població.

Inauguració de l'exposició. Font: Diari de Rubí

I és que la Festa Major de 1979 va representar tot un canvi. La idea bàsica que es va voler transmetre era que el carrer ere el nou escenari de la gent, de les seves reivindicacions, de la seva presència... Ja no feia por sortir de casa, manifestar-se. Ara bufaven nous aires de llibertat. Deia Miquel Llugany en el pregó d'aquella primera gran festa ciutadana de la democràcia, el 28 de juny de 1979: "Sortir de la llar, prendre possessió d'alló que realment és de cada un de nosaltres i de tots, només es podia conquerir a partir d'uns nous plantejaments oberts i democràtics que varen nèixer a nivell municipal a paortir del 3 d'abril [dia de les primeres eleccions municipals de la democràcia]". El tema de sortir al carrer i de la participació fou bàsic en aquella primera Festa, i així ha estat sempre en tots aquests anys.



De fet, el lema de la primera Festa Major democràtica fou "Ara és la nostra" i expressava aquest desig de fer dels carrers de Rubí el nou escenari de la vida activa de la població.

Un tencament radical amb l'anterior règim s'expressava amb la festa. Les entitats de Rubí participaven i construïen aquesta festa; no era una programació imposada des de l'administració, al menys en la intenció, sinó que era un espai d'acció, d'interrelació, construït des del poble mateix.

Endavant d'agost de 1979

Al llarg dels anys, la Festa Major ha anat enriquint-se amb elements molt diversos, però l'estructura bàsica sempre ha romàs la mateixa. De fet, pensem que és la Festa Major més participativa i multitudinària de la comarca, o fins i tot de Catalunya. L'impuls programàtic inicial va tenir un gran paper en aquest resultat.

Ballada popular de Gitanes, un exemple de participació ciutadana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada