diumenge, 8 de maig del 2016

 Les entitats de Rubí, un gran actiu de la nostra ciutat

Un gran tresor que té Rubí actualment és el nombre d'entitats ciutadanes que treballen de manera voluntària per donar vida a la ciutat.

Representants de diverses entitats a Festa Major. Font: rubiinforma.com

L'Ajuntament ha creat recentment a l'Ateneu una Oficina d'Atenció i Suport a les Entitats (OASE). Es tracta d'assessorar-les i informar-les davant canvis legislatius, així com d'ajudar-les a fer divulgació dels seus projectes i activitats. A tal efecte, s'impartiran cursos i tallers.

L'Alcaldesa i la regidora Marta Garcia presenten l'OASE

 Cal dir que, a més de l'Ateneu, el CRAC també és un lloc on les entitats poden reunir-se i fer activitats com xerrades o petites exposicions.

L'edifici del CRAC el 2013. Foto Jordi Vilalta

El fet és que comptem a Rubí amb unes 270 entitats. N'hi ha de molts tipus: les que revesteixen un caràcter ètnic (associacions de peruans, equatorians, senegalesos, magrebins...); les que cultiven l'art (entitats dedicades a la dansa, a la pintura, a la literatura, a la música, els grups de teatre...); les solidàries (Rubí Solidari, per exemple); les cases regionals (especialment les nombroses de cultura andalusa, i, en menor grau, extremenya o gallega) o les relacionades amb altres temes culturals i patrimonials (Rubí d'Arrel, Sant Galderic, o nosaltres mateixos). També cal destacar especialment els centres d'esplai, els clubs esportius (com la UE Rubí), les penyes esportives (dels principals equips de futbol de la lliga espanyola) i les abundants (afortunadament) entitats dedicades a la cultura tradicional catalana (l'Esbart Dansaire, els Geganters de Ruí, les colles de diables, els castellers....).


Els castellers de Rubí el 2007. Wikipedia

A part d'aquestes associacions hem d'esmentar les associacions de mares i pares de cada centre escolar (AMPA,s) i les diverses associacions de veïns de cada barri, que van tenir un gran paper durant la Transició els anys 70 i 80, i que ara encara s'uneixen de tant en tant per reivindicar temes d'interès per a la col·lectivitat.

Manifestació organitzada per les associacions de veïns. Font: RubíTV

No hem d'oblidar tampoc diverses plataformes reivindicatives que han anat formant-se al llarg dels últims anys, com la Plataforma Alous, No a l'Abocador de Can Balasch, Rubí sense Abocadors, la de Defensa dels Serveis Públics, etc. També organitzen nombrosos actes per defensar els seus objectius.

Manifestació organitzada per la plataforma contra els abocadors. Font: 772.cat

Aquesta enumeració, molt resumida, demostra que a la nostra ciutat existeix una gran vitalitat associativa i que som una població molt viva. Les entitats de Rubí, ara per ara, són un dels grans actius amb què comptem.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada